Over Jannetje van Mourik

Ik ben mijn loopbaan begonnen als sociotherapeut in een TBS-kliniek. Naast dit werk studeerde ik klinische psychologie aan de universiteit Leiden. Na mijn studie specialiseerde ik mij verder: eerst als GZ-Psycholoog en daarna als Psychotherapeut. Begin 2022 ben ik gestart met de opleiding tot psychoanalytisch psychotherapeut bij de NVPP (Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie).

Van Mourik Psychotherapie & Diagnostiek- Over Jannetje

Inmiddels heb ik 20 jaar werkervaring in onder andere de verslavingszorg, forensische psychiatrie en reguliere GGZ. In de afgelopen jaren werkte ik als freelancer in een vrijgevestigde praktijk en als interim GZ-psycholoog en Psychotherapeut in de GGZ. Sinds 2021 heb ik ook mijn eigen praktijk.

Gedurende mijn loopbaan zag ik een veelheid aan klachten en problemen, uiteenlopend van mild tot ernstig en ingewikkeld. Dit vormde mij tot een stevige, ruimdenkende en rustige therapeut.

Ik heb altijd affiniteit gehad met het psychoanalytisch gedachtengoed. Ik werk vanuit een psychoanalytisch kader. Hiermee zeg ik onder andere dat ik graag in het contact werk, procesgericht (in plaats van klachtgericht) en samen met u goed wil gaan begrijpen hoe het bij u werkt.

Eén van mijn aandachtsgebieden is hoogbegaafdheid. Ik zag gedurende mijn loopbaan regelmatig dat mensen die ongezien zijn in hun hoogbegaafdheid vastliepen in de binnen- of buitenwereld en dat de uitingen daarvan veelal ten onrechte worden ondergebracht in een DSM-V classificatie.

Gedurende mijn loopbaan zag ik een veelheid aan klachten en problemen, uiteenlopend van mild tot ernstig en ingewikkeld. Dit vormde mij tot een stevige, ruimdenkende en rustige therapeut.

Jannetje van Mourik

Van Mourik Psychotherapie & Diagnostiek
Van Mourik Psychotherapie & Diagnostiek

Ik kijk breed en neem verschillende invalshoeken mee in het kijken naar – en benaderen van – klachten en problemen. Twee belangrijke aanvullende ‘brillen’ waarmee ik kijk zijn de ‘lichaamsgerichte’ en de ‘systemische bril’. Mijn uitgangspunt is bijvoorbeeld dat stress aan de basis ligt van het ontwikkelen van psychische klachten en problemen. En zowel stress als psychische klachten en problemen zitten niet alleen in het hoofd. Ook het lichaam is een plek waar stress, klachten en problemen zich uiten, nog voordat er woorden voor zijn.

Zo kijk ik graag samen of en hoe er, ondersteunend aan therapie waar we met praten de klachten en problemen gaan begrijpen, ook aandacht besteed kan worden aan andere invalshoeken, zoals vitaliteit of leefstijl, om stress te reguleren en balans te vinden. Vanuit deze invalshoek kan ik met u kijken of het van toegevoegde waarde is om ook andere disciplines zoals een vitaloog, psychomotore therapeut, psychosomatisch fysiotherapeut of specialistisch sporttrainer in te zetten.

Ten tweede leerde ik dat mensen nooit los staan van hun systeem. Of dit nu hun werk, gezin (van herkomst) of partner is: het ontstaan van klachten vindt plaats binnen een systeem (of het ontbreken hiervan). Mijn ervaring is dat als iemand start met aan zichzelf werken, dit ook invloed heeft op de omgeving. Zodoende zal ik ook met ‘een systemische bril’ naar iemand kijken. Ik ben geen systeemtherapeut, maar waar nodig kan het systeem wel betrokken worden. Mocht systeemtherapie of partnerrelatietherapie gewenst zijn, dan denk ik graag mee met een passende verwijzing.

Registraties

  • BIG-nummer Psychotherapeut 89919091216
  • BIG-nummer GZ-psycholoog 6991909122
Van Mourik Psychotherapie & Diagnostiek Over Jannetje
Van Mourik Psychotherapie & Diagnostiek

Therapievormen

Therapievormen waarmee ik werk zijn onder andere Transference Focussed Psychotherapie (TFP), Affect Fobie Therapie (AFT), Mentalisation Based Treatment (MBT) en (Emotion Focussed Therapy) EFT.

Weten wat ik voor u kan betekenen?

Van Mourik Psychotherapie & Diagnostiek - Goede Werkrelatie

Goede werkrelatie

Voor het slagen van een therapie zijn twee mensen nodig: u en ik. Een goede werkrelatie staat hierbij centraal. Goed betekent in deze zin dat er een sfeer van openheid en vertrouwen is, waar ook moeilijke gevoelens of onderwerpen die in de werkrelatie ontstaan, besproken en doorgewerkt kunnen worden.